Usein kysytyt kysymykset

- Voiko lapsi käyttää hälytintä yksin vai tarvitaanko aikuisen apua?

 Riippuu lapsesta. Ainakin aluksi vanhempien apua heräämiseen tarvitaan, sillä yleensä yökastelijat nukkuvat poikkeuksellisen sikeästi. Eli aikuinen herää ja herättää lapsen käymään wc:ssä. Jos lapsi herää itse ja osaa omatoimisesti käydä wc:ssä, niin aikuisen apua ei välttämättä tarvita.

- Minkä ikäiselle lapselle hälytin on tarkoitettu?

Virallisen määritelmän mukaan alle 5-vuotias ei ole yökastelija, vaan kastelu on ”normaalia”. Mitään estettä käyttää hälytintä nuoremmalle ei ole. Yläikärajaa ei ole.

- Millainen hälytysääni laitteessa on?

Laitteessa on useita valittavia soittoääniä. Osa äänistä on lapsen herättämiseen sopivia hälytysääniä, toiset vähemmän riipaisevia herätysääniä herkemmin herääville aikuisille tai lapsille.

- Voinko käyttää kahta hälytintä samassa huoneessa kahdelle lapselle?

Voi käyttää. Kukin lähetin (anturi) lähettää yksilöllisen koodin, jonka vastaanotin (hälytin) oppii. Tämä mahdollistaa useiden laitteiden käytön samassa tilassa ja myös sen että vastaanottimia voi olla useita samalle lähettimelle, esim. lapsen huoneessa yksi ja toinen vanhempien makuuhuoneessa.

-Mitä jos lapsi hikoilee voimakkaasti, tuleeko turhia hälytyksiä?

Laite ei kykene erottamaan hikoilun aiheuttamaa kosteutta virtsasta, eli on mahdollista että vääriä hälytyksiä tulee. Väärät hälytykset ovat kuitenkin varsin harvinaisia. Lapsen hikoillessa voimakkaasti anturin voi kääräistä kuitupussukan tai talouspaperin sisään, yleensä riittää että anturi on alushousujen verran irti lapsen ihosta.

- Mikä on laitteen kantama?

Kantama riippuu talon rakenteista ja monista muista seikoista, mutta vähintään sama huone, jossa lapsi nukkuu. Tarkista kantama vanhempien makuuhuoneeseen, varsinkin jos rakenteet välissä ovat kantavia. Ideaaliolosuhteissa kantama on pari- kolmekymmentä metriä vapaassa tilassa.

- Onko laite turvallinen käyttää?

On. Laite täyttää lääketieteellisen standardin vaatimukset. Radiolähetys anturista tapahtuu 433MHz taajuudella, samalla jolla useimmat langattomat ovikellot ja lämpömittarit toimivat. Lähetys on päällä vain kun anturi on märkä ja kestää vain muutaman sekunnin kerrallaan. Anturiosalle ei kuitenkaan suositella suoraa ihokontaktia, vaan ihon ja anturin välissä tulee käyttää esim. alushousuja (lapsella kahdet alushousut, joiden väliin anturi asetetaan) tai anturia varten tarkoitettuja kuitukankaisia pussukoita.

- Kuinka nopeasti lapsi oppii yökuivaksi?

Riippuu täysin lapsesta. Nopeimmillaan viikossa, toisilla kestää jopa kuukausia. Jos hälytinhoidosta ei ole ollut apua kolmen kuukauden aikana, hoidossa voi pitää tauon ja koettaa uudelleen muutaman kuukauden jälkeen. Usein tauon aikana lapsi kehittyy itsestään ja seuraavalla hoitoyrityksellä tulokset voivat olla nopeita, vaikka edellisellä yrityksellä edistystä ei juuri olisi tapahtunut.

- Mikä on paristojen kesto?

Lähettimen (anturin) paristoa ei voi vaihtaa, mutta sen kapasiteetti on ylimitoitettu. Sen kesto ilman hälytyksiä on jopa 10 vuotta, hälytyksiä paristo kestää useita satoja. Paristo kuluu anturin ollessa märkä. Siksi on tärkeää aina hälytyksen tultua kuivata anturi. Jos anturi jää märäksi pitkiksi ajoiksi, niin paristo kuluu nopeasti. Vastaanottimen (hälyttimen) paristokesto on ilman hälytyksiä muutamia kuukausia, kesto riippuu paljolti siitä, kuinka paljon laitteen taustavalo on päällä.

- Lapsi on oppinut yökuivaksi. Mitä teen hälyttimelle?

Älä vielä luovu siitä. Yökastelu toistuu usein jaksoittain muutaman kuukauden päästä. Mutta jos et enää tarvitse hälytintä, niin tee seuraavasti:

Kierrätä hälytin lähipiiriin jollekulle tarvitsijalle. Pyydä häntä kuitenkin ostamaan uusi anturi, sillä anturi on henkilökohtainen. Toimita käytetty anturi SER-kierrätyspisteeseen.

Tai

Asenna anturi esim. pesukoneen alle kosteushälyttimeksi. Laita anturi talouspaperipalan päälle kultainen puoli lattiaa kohti. Talouspaperi ”kerää” vettä isommalta alueelta ja johtaa sen anturiin. Mahdollisen vesivuodon sattuessa hälytinosa hälyttää äänimerkillä.  Muista huolehtia, että vastaanottimen (hälyttimen) paristot ovat kunnossa.

Tai

Jätä vastaanotin (hälytin) yövaloksi lapselle ja kierrätä lähetin (anturi) SER-kierrätykseen.

- Miksi tuote on niin edullinen kilpailijoihin nähden, vaikka se on täysin suomalainen tuote ja ominaisuuksiltaan ylivertainen?

Hyvä kysymys. Osin siksi, että myyntiorganisaatio on kevyt, myynti tapahtuu valmistajan toimesta. Hinta on sovitettu nykyisen tuotannon sarjakokoon.

Copyright 2014 © Antti Lahti